Reklama
  • Środa, 2 marca 2016 (11:05)

    Kremowa kartoflanka

Składniki: 80 dag ziemniaków, 1 pietruszka, 20 dag selera korzeniowego, 1 duża cebula, 3 ząbki czosnku, 2-3 łyżki oliwy, 2 kostki bulionowe, 2 listki laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, mielony imbir, sól, pieprz, 20 dag podsuszanej kiełbasy, pszenne grzanki jako dodatek.

Ziemniaki, pietruszkę i seler obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij w garnku na rozgrzanej oliwie. Dołóż pokrojone wcześniej warzywa. Smaż, mieszając kilka minut.

Całość zalej 1 i 1/2 litra wrzącej wody. Dodaj listki laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Wkrusz kostki bulionowe. Gotuj pod przykryciem ok. 25 minut.

Reklama

Kiedy jarzyny będą już miękkie, usuń listki laurowe i ziarenka ziela, resztę zupy zmiksuj na gładko. Przypraw do smaku solą, pieprzem i imbirem.

Podawaj z plasterkami podsuszanej kiełbasy oraz grzankami.

Naj
Więcej na temat:ziemniaki | Ca | kartoflanka

Zobacz również

  • Składniki: 2 cebule, 50 dag pora, 10 dag masła, 2 łyżki mąki, 1 l wywaru mięsnego, 25 dag żółtego sera, 4 plasterki wędzonego boczku, sól, grubo mielony kolorowy pieprz, szczypta gałki muszkatołowej. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.