Reklama
  • Piątek, 10 kwietnia 2015 (11:00)

    Krem z ziemniaków z krążkami

Składniki dla 4 osób: 1/2 kg ziemniaków • 30 dag cebuli • włoszczyzna • 3 łyżki masła klarowanego • pół szklanki mąki • liść laurowy • ziele angielskie • szczypiorek • sól • pieprz

Reklama

1. Włoszczyznę, cebulę i ziemniaki obierz, umyj, pokrój w dużą kostkę. W garnku rozgrzej masło, dodaj włoszczyznę z cebulą, smaż przez 15 minut. Zalej 1,5 l wody, dodaj ziemniaki, ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz. Całość gotuj do miękkości ziemniaków. Gotową zupę odstaw na chwilę do ostygnięcia. Wyjmij przyprawy, zmiksuj.

2. Mąkę posól, zagnieć z 1/4 szklanki gorącej wody i szczyptą soli, rozwałkuj na cienki placek. Wykrój szklanką krążki, ponakłuwaj widelcem, ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temp. 180° C około 15 minut. Uważaj, by krążki się nie przypaliły. Zamiast krążków możesz dodać do zupy groszek ptysiowy, kluseczki lane lub kładzione. Podawaj ze szczypiorkiem.

3. Jeśli ugotujesz dużo zupy, następnego dnia dodaj do niej kilka suszonych śliwek i ponownie zmiksuj. Będzie miała zupełnie inny smak.

Czas: około 40 minut

Dobry Tydzień
Więcej na temat:krem | z | kremy

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 50 dag ziemniaków, 1 średnia pietruszka, 1 por (biała część), ½ cukinii, 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego, ¼ szklanki śmie tanki kremówki 30 proc., 3 łyżki masła, 2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.