Reklama
  • Czwartek, 21 maja 2015 (08:05)

    Krem z porów i ziemniaków

Składniki: 2 duże pory, 2 łodygi selera naciowego, 1 kg ziemniaków, 1/2 szklanki jogurtu naturalnego, 4 szklanki bulionu warzywnego, 2 szklanki wody, 2 ząbki czosnku, cebula, 2 gałązki świeżego tymianku, 2 łyżki oleju, 4 plasterki wędzonej szynki, łyżka natki pietruszki

1. Rozgrzej olej w dużym garnku. Obierz i drobno posiekaj cebulę oraz czosnek. Smaż 3-4 minuty na małym ogniu.

Reklama

2. Umyj i obierz pozostałe warzywa. Ziemniaki pokrój w kostkę, pory i łodygi selera w krążki. Wrzuć do garnka z podsmażoną cebulą i czosnkiem, dodaj tymianek, zalej bulionem i wodą. Gotuj na małym ogniu, pod przykryciem, 20-30 minut.

3. Zdejmij zupę z ognia, po czym dokładnie zmiksuj. Dodaj jogurt i podgrzej (nie gotuj). Przypraw solą i pieprzem.

4. Plasterki szynki porwij na małe kawałki. Jeżeli wolisz chrupiącą posypkę, króciutko podpraż je na suchej patelni. Na talerzach posyp zupę kawałkami szynki i posiekaną natką pietruszki.

✓ 4 porcje • przygotowanie: 15 min • gotowanie: 30 min • 280 kcal/porcja • 4 zł/porcja

Olivia

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: ● 25 dag mieszanych grzybów ● cebula ● litr bulionu warzywnego ● szkl. mleka ● łyżka słodkiej papryki ● łyżka sosu sojowego ● łyżeczka suszonego koperku ● 3 łyżki mąki ●... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.