Reklama
  • Środa, 22 lutego (08:05)

    Krem z marchewki, imbiru i pomarańczy

Składniki: 700 g marchwi, duża cebula, łyżka oliwy, łyżka drobno posiekanego świeżego imbiru, 1 litr bulionu drobiowego, pomarańcza, skórka z połowy pomarańczy, cienko obrana gałązki świeżej kolendry, sól, pieprz.

1. Obierz i pokrój marchew oraz cebulę. Rozgrzej oliwę w dużym garnku. Wrzuć warzywa i imbir. Przykryj i duś na małym ogniu 10 minut, mieszając od czasu do czasu.

2. Pomarańczę umyj i przekrój (nie wyrzucaj skórki). Wyciśnij z niej sok. Dodaj do warzyw sok i skórkę z 1/2 pomarańczy oraz bulion. Zagotuj, po czym zmniejsz ogień i gotuj 20-25 minut. Wyjmij skórkę.

Reklama

3. Zmiksuj zupę na gładki krem. Przypraw do smaku solą i pieprzem.

4. Skórkę z drugiej połowy pomarańczy pokrój w paski. Udekoruj nią zupę tuż przed podaniem. Posyp listkami kolendry.

Nasza rada:

Zupa zyska wyrazistszy, nieco orientalny smak, jeśli dodasz do niej odrobinę proszku lub pasty curry.

Olivia

Zobacz również

  • Składniki: 4-5 cebul , po 1/2 litra bulionu warzywnego oraz wytrawnego białego wina , 1/2 bagietki pszennej , 2-3 ząbki czosnku , kilka gałązek świeżych ziół do dekoracji , sól, pieprz więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.