Reklama
  • Poniedziałek, 21 marca (13:00)

    Krem z kiełków brukselki

Składniki na 4 porcje: 5 dag wędzonego boczku, 1 cebula, 3 ziemniaki, 20 dag brukselki, 4 szklanki bulionu, 25 dag kiełków brukselki, 1 łyżka kremówki 30 proc., sól, pieprz, gałka muszkatołowa.

1. Boczek pokrój w paseczki, wytop na patelni. Zdejmij, odłóż. Na tej samej patelni przesmaż poszatkowaną cebulę. Przełóż do garnka. Dodaj obrane i pokrojone na kawałki ziemniaki oraz brukselkę (może być mrożona). Zalej bulionem. Gotuj pod przykryciem 30 minut.

2. Do zupy wsyp oczy szczone kiełki, chwilę ogrzewaj, zmiksuj na gładki krem ze śmietaną (możesz odłożyć brukselkę do ozdoby). Dopraw go solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Podawaj z wysmażonym boczkiem.

Reklama

Czas ok. 60 min; porcja – 320 kcal, cena 2,80 zł

Świat kobiety

Zobacz również

  • 1 kg marchewek, 1 duże kwaśne jabłko, 1 cebula, 1/2 pęczka włoszczyzny, 3 łyżki masła, 1 i 1/4 litra bulionu warzywnego, 2 łyżeczki przyprawy curry w proszku, 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.