Reklama
  • Poniedziałek, 20 lutego (09:05)

    Krem z dyni z imbirem

Składniki: 50 dag dyni piżmowej, 1 łyżka masła, 2 łyżeczki świeżo startego imbiru, oliwa, imbir w prosz ku, natka, pieprz, 1/3 szkl. soku z pomarańczy, 4 szkl. bulionu, 80 ml kremówki, sól, grzanki

1. Dynię umyj, usuń pestki, obierz ze skórki. Miąższ pokrój w kostkę. W garnku roztop masło z 1/2 łyżeczki oliwy. Włóż starty imbir, przesmaż delikatnie.

2. Wrzuć pokrojoną dynię, dodaj szczyptę soli. Smaż, mieszając, około 3 minuty. Po tym czasie wsyp szczyptę imbiru w proszku, wlej sok z pomarańczy oraz bulion. Gotuj pod przykryciem do miękkości (30 min).

Reklama

3. Gdy dynia się rozgotuje, zdejmij garnek z ognia. Wlej kremówkę. Zmiksuj całość na gładki krem. Gotową zupę dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Kilka gałązek natki umyj, osusz. Oderwij listki z gałązek i drobno posiekaj. Kremową zupę rozlej do miseczek. Każdą porcję ozdób natką. Podawaj z grzankami.

Porcja – 250 kcal, cena 2,40 zł, 4 porcje czas ok. 50 min.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 3 duże marchewki, 1 pietruszka, 1/4 selera, kawałek pora, 2 kostki bulionowe, 1 duża puszka pomidorów w zalewie, 1-2 ząbki czosnku, cukier, 3 dag sera typu parmezan, 4 kromki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.