Reklama
  • Poniedziałek, 7 września 2015 (14:05)

    Krem z cukinii z bułeczkami

Składniki na 6 porcji: na bułki: łyżka suszonych drożdży, łyżeczka drobnego cukru, 50 dag mąki, szklanka letniego mleka, łyżka masła, łyżeczka soli, 2 jajka, siemię lniane i sól gruboziarnista do posypania, olej do wysmarowania blachy. Na zupę: cebula, 4 ząbki czosnku, 4 ziemniaki, 4 cukinie, oliwa, sól, pieprz, 1 l bulionu warzywnego, 10 dag sera z niebieską pleśnią typu lazur, pół szklanki śmietany 12%, 6 gałązek tymianku.

Reklama

Cebulę i czosnek oczyść i drobno posiekaj. Ziemniaki obierz i pokrój w kawałki, a cukinię w większą kostkę.

W dużym garnku rozgrzej oliwę. Wrzuć cebulę oraz czosnek, zeszklij. Następnie dodaj cukinię i ziemniaki. Całość podsmaż, dopraw solą i pieprzem. Wsyp listki tymianku, zalej bulionem i zagotuj.

Gdy warzywa będą miękkie, zupę zmiksuj blenderem. Ponownie dopraw do smaku.

Zupę wlej do miseczek, udekoruj śmietaną i rozkruszonym serem. Podawaj z upieczonymi bułkami.

Bułeczki

1 Z drożdży, łyżeczki cukru, połowy mąki i pół szklanki mleka przygotuj zaczyn. Resztę mąki wsyp do miski, wlej pozostałe mleko, dodaj miękkie masło, sól, jajko, żółtko i wyrośnięty zaczyn. Zagnieć elastyczne ciasto.

2 Ciasto odstaw do wyrośnięcia na około 60 minut w ciepłe miejsce. Ponownie zagnieć. Podziel ciasto na 12 porcji jednakowej wielkości. Z każdej części uformuj trzy wałki i spleć je w warkocz.

3 Bułki ułóż na blasze wysmarowanej olejem, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Następnie posmaruj ich wierzch rozbełtanym białkiem, posyp solą gruboziarnistą oraz siemieniem. Piecz w piekarniku w temp. 200 °C przez 20 minut.

Na żywo
Więcej na temat:krem | z | Bu | ciasto | cebula | cukinie

Zobacz również

  • Składniki na 4-6 porcji: 10 dag soczewicy, 1 puszka kukurydzy, 2 pory, 5 dag wędzonego boczku, 750 ml bulionu warzywnego, 1 łyżka oleju z pestek dyni, 1/2 szklanki śmietany, 1 łyżka octu winnego,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.