Reklama
  • Piątek, 26 lutego (10:05)

    Krem szpinakowy

Składniki: 2-3 ziemniaki, 1 marchewka,1 pietruszka, 30 dag liści szpinaku baby, 3 łyżki masła, 1 l bulionu warzywnego, 2 szklanki mleka, 10 dag żółtego sera, świeżo starta gałka muszkatołowa, sól, pieprz, sok wyciśnięty z cytryny, cukier, orzechy włoskie

1. Ziemniaki obierz, opłucz starannie pod bieżącą wodą, pokrój w ko- stkę. Oczyść i pozostaw w całości marchewkę oraz pietruszkę. Liście szpinaku przebierz, opłucz, odetnij korzonki. Lekko osącz je na sicie.

2. W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej masło. Wrzuć liście szpinaku. Przesmaż, zalej bulionem (może być z kostki). Dodaj ziemniaki, marchewkę oraz pietruszkę.

Reklama

3. Gotuj zupę na małym ogniu około 25 minut. Po tym czasie wyjmij marchewkę oraz pietruszkę. Resztę składników zmiksuj na gładki krem. Dodaj mleko, wymieszaj, ponownie zagotuj. Dopraw gałką muszkatołową, solą, pieprzem, sokiem wyciśniętym z cytryny i cukrem.

4. Ser zetrzyj na tarce. Rozsyp na wyłożonej pergaminem blasze, tworząc małe kupki. Wygładź je, zapiekaj 10 min w 180 st. Zupę dekoruj siekanymi orzechami. Podawaj z serowymi czipsami.

Czas ok. 40 min; porcja – 270 kcal, cena 1,90 zł.

Dobra rada: Zamiast czipsów możesz podać do zupy włoskie paluszki grissini.

Świat kobiety
Więcej na temat:krem | kremy

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: ● 25 dag mieszanych grzybów ● cebula ● litr bulionu warzywnego ● szkl. mleka ● łyżka słodkiej papryki ● łyżka sosu sojowego ● łyżeczka suszonego koperku ● 3 łyżki mąki ●... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.