Reklama
  • Środa, 25 stycznia (15:00)

    Krem serowo-porowy

Składniki na 4-5 porcji: 3 duże pory, 3 duże ziemniaki, 1 średnia marchewka, 1-2 ząbki czosnku, ½ szklanki białego wytrawnego wina, 500-700 ml bulionu warzywnego, 30 dag serków topionych śmietankowych, 25 dag mięsa mielonego, np. wołowo-wieprzowego, 2 łyżki masła, 3 łyżki posiekanego szczypiorku, sól, biały pieprz.

Przygotowanie:

1. Z porów usuń wierzchnie liście, starannie opłucz pod bieżącą wodą a następnie pokrój w plastry (białą i jasnozieloną część). Ziemniaki oraz marchewkę obierz i umyj. Ziemniaki pokrój w kostkę. 

Reklama

2. Do garnka wlej bulion, dodaj marchewkę, zagotuj. Na patelni roztop masło, wrzuć pokrojone pory (2 łyżki odłóż) oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszając smaż ok. 5 min.

Przełóż do bulionu, dodaj ziemniaki. Gotuj ok. 15 min, aż ziemniaki zmiękną. Bulion przecedź. Marchewkę pokrój w drobną kostkę. Pozostałe warzywa rozdrobnij blenderem i wlej do nich wino oraz bulion – tyle, aby uzyskać pożądaną konsystencję zupy. Dodaj serki topione, podgrzewaj aż serki się roztopią. Zupę dopraw solą oraz pieprzem. 

3. Na suchą, rozgrzaną teflonową patelnię wrzuć mięso oraz pozostałe pory. Duś, od czasu do czasu mieszając, aż pory zmiękną. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Do zupy dodaj  marchewkę oraz mięso i posyp szczypiorkiem.

Przygotowanie: 50 minut. Porcja: 400 kilokalorii

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki: 2 marchewki, 1 pietruszka, pół małego pora (zielona część), kostka bulionowa drobiowa, 30 dag zielonych ogórków, śmietana, kilka gałązek koperku, sól, pieprz, cukier. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.