Reklama
  • Środa, 12 lipca (08:00)

    Krem selerowy z grzankami

Składniki: 3 ziemniaki, 1 duży seler, 1 marchewka, 1,5 l bulionu drobiowego, 3 tosty pszenne, czosnek, 200 ml gęstej kwaśnej śmietany 22 proc., sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kolendra.

czas ok. 40 min; porcja – 260 kcal, cena 1,50 zł

Reklama

1 Ziemniaki obierz, opłucz i pokrój na kawałki. Bulwę selera oczyść, obierz, drobno posiekaj. Umytą i obraną marchewkę pokrój w plasterki. Przygotowane warzywa wrzuć do garnka i zalej bulionem drobiowym (może być z kostki). Gotuj pod przykryciem około 30 minut.

2 W tym czasie tosty opiecz w tosterze, zrumień na suchej patelni lub w piekarniku. Obierz 1-2 ząbki czosnku. Natrzyj upieczone tosty. Pokrój w kosteczkę.

3 Z gotowej zupy usuń marchewkę. Całość zmiksuj na gładki krem, połącz z gęstą śmietaną. Zupę ponownie ustaw na ogniu, podgrzewaj 2-3 minuty (nie dopuść do wrzenia). Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną świeżo startej gałki muszkatołowej. Gotowy krem rozlej do talerzy. Udekoruj listkami kolendry. Podawaj razem z grzankami.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 1,5 l bulionu mięsnego, sól, po 15 dag mrożonego groszku i fasolki, 15 dag makaronu kolanka, 2 łodygi selera naciowego, 10 dag wędzonego boczku, 5 dag mozzarelli, czosnek, pieprz,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.