Reklama
  • Środa, 5 kwietnia (13:05)

    Krem pomidorowy z grzankami

Składniki: 3 duże marchewki, 1 pietruszka, 1/4 selera, kawałek pora, 2 kostki bulionowe, 1 duża puszka pomidorów w zalewie, 1-2 ząbki czosnku, cukier, 3 dag sera typu parmezan, 4 kromki bagietki, pesto, sól, pieprz, bazylia

4 porcje, czas ok. 45 min; porcja – 280 kcal, cena 2,70 zł.

Reklama

1. Marchewki, pietruszkę oraz ćwiartkę selera starannie oczyść, opłucz pod bieżącą wodą i drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Włóż do garnka, zalej litrem wody ze sporą szczyptą soli, doprowadź do wrzenia.

2. Kawałek pora umyj pod bieżącą wodą, posiekaj drobno, dodaj do gotujących się warzyw. Wkrusz dwie kostki bulionowe (mogą być warzywne lub mięsne).

3. Całość gotuj na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut. Po tym czasie dodaj do zupy lekko rozdrobnione pomidory z puszki wraz z zalewą (użyj pomidorów bez skórki). Gotuj razem jeszcze 15 minut.

4. Zupę zdejmij z og nia, zmiksuj na gładki krem. Ponownie ustaw na kuchni. Dodaj przeciśnięty przez praskę lub obrany i posiekany czosnek, podgrzej. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Ozdób bazylią.

5. Parmezan zetrzyj na tarce lub pokrój nożem szczelinowym w cienkie płatki. Kromki bagietki opiecz w tosterze, piekarniku lub na patelni. Na każdą kromkę nałóż łyżeczkę pesto i porcję parmezanu. Podawaj do zupy.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 3 ziemniaki, 1 duży seler, 1 marchewka, 1,5 l bulionu drobiowego, 3 tosty pszenne, czosnek, 200 ml gęstej kwaśnej śmietany 22 proc., sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kolendra. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.