Reklama
  • Środa, 19 grudnia 2012 (12:47)

    Krem kalafiorowy z pieczarkami

Zdjęcie

/BAUER MEDIA v.o.s.
/BAUER MEDIA v.o.s.

Składniki (4 porcje): 1 mały kalafior, 2 ziemniaki, 2 cebule, sól, 800 ml bulionu, 200 ml śmietany 33 proc., biały pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, 4 kromki chleba tostowego, 2 łyżki masła,10 dag pieczarek, 2 łyżki oliwy, świeży tymianek do dekoracji.

Przygotowanie:

Reklama

Kalafior oczyść i podziel na różyczki. Ziemniaki i jedną cebulę obierz i pokrój drobno. Przełóż kalafior do garnka z osoloną wodą i gotuj przez 5 minut.

Odlej wodę i zastąp ją bulionem. Dodaj ziemniaki z cebulą. Ugotuj na miękko. Zmiksuj i odstaw. Zagęść śmietaną i dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką.

Pokrój chleb w kostkę i przyrumień na maśle. Obraną drugą cebulę i oczyszczone pieczarki pokrój w plasterki. Podsmaż na oliwie. Zupę udekoruj smażonymi pieczarkami, grzankami i tymiankiem.

Czas przygotowania: 45 minut 370 kcal/1 porcja

KOSZT: do 16 zł

Tele Tydzień

Zobacz również

  • • ok. 800 g botwinki wraz z łodygami i liśćmi • 2 średnie marchewki • 1 nieduża pietruszka • 1 duży burak • 1 szklanka gęstego przecieru pomidorowego (passaty) • 1 i 1/2 szklanki mleka kokosowego... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.