Reklama
  • Poniedziałek, 7 marca (08:00)

    Kartoflanka z koprem włoskim

Składniki: łyżka oliwy, 20 g masła, 1-2 bulwy (300 g) kopru włoskiego posiekanego, cebula posiekana, 2 ząbki czosnku-posiekane, łyżeczka nasion kopru włoskiego, zmiażdżonych, 300 g mączystych ziemniaków, 800 ml bulionu drobiowego, 300 ml śmietany 12 proc., sól, pieprz.

1. Rozgrzej w rondlu oliwę i masło. Wrzuć koper włoski, cebulę, czosnek i nasiona kopru. Smaż, mieszając, aż warzywa zaczną się karmelizować (4-6 minut).

Reklama

2. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Dodaj je do smażonych warzyw. Podlej najpierw odrobiną wody, potem dodaj bulion. Przypraw do smaku, przykryj i zagotuj. Następnie odkryj, zmniejsz ogień i gotuj ok. 15 minut (aż ziemniaki będą miękkie). Dodaj 2/3 śmietany i ponownie zagotuj.

3. Zmiksuj zupę na gładki krem (jeśli zupa wyszła za gęsta, dodaj trochę przegotowanej wody). Ponownie zagotuj, przypraw do smaku. Podawaj od razu, z resztą śmietany, posypaną zielonymi gałązkami, pozostałymi z kopru włoskiego oraz odrobiną świeżo zmielonego czarnego pieprzu.

Olivia
Więcej na temat:z | Koper

Zobacz również

  • Składniki: 4 udka kur czaka, ziele ang., liść laurowy, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, 2 marchewki, po 20 dag selera i cukinii, 4 gałązki tymianku, 5 gałązek oregano, olej, 15 dag fasolki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.