Reklama
  • Poniedziałek, 8 lutego (14:05)

    Kartoflanka z klopsami

6 sporych ziemniaków, 1 i 1/2 l bulionu warzywnego, 1 pietruszka, 2 średniej wielkości marchewki, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżeczki masła, 2 kromki chleba tostowego, 30 dag mielonego mięsa drobiowego, 1 łyżeczka musztardy, 1 jajko, sól, pieprz, ew. natka pietruszki do posypania.

Ziemniaki, pietruszkę i marchewki oczyść, pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, wrzuć na rozgrzane masło, podsmaż. Dołóż pokrojone wcześniej warzywa, jeszcze chwilę smaż. Następnie zalej bulionem.

Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj jeszcze ok. 15 minut, aż warzywa będą prawie miękkie. Tosty namocz w wodzie. Mięso wymieszaj z musztardą oraz odciśniętym pieczywem. Wbij jajko. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Dobrze wyrób.

Reklama

Z masy mięsnej uformuj kuleczki. Włóż je do zupy, gotuj razem jeszcze ok. 10 minut. Zupę przypraw do smaku. Posyp natką.

4 porcje

Naj
Więcej na temat:tosty | ziemniaki | z

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 50 dag zielonych szparagów, 800 ml bulionu warzywnego (może być z kostki), 2 łyżki serka mascarpone, 2 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz, cukier. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.