Reklama
  • Piątek, 4 marca (15:00)

    Kartoflanka z jajkiem i kaszą jęczmienną

Składniki: 5 dag kaszy jęczmiennej, 40 dag ziemniaków, 1 cebula, 20 dag włoszczyzny, 2 łyżki smalcu, 1 łyżeczka kminku, 2 łyżki mąki, 1,2 l bulionu warzywnego, 3 jajka, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, suszony majeranek.

Reklama

1. Kaszę opłucz na sicie, a następnie ugotuj według przepisu na opakowaniu. Odlej na sicie, osącz. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój na kawałki. Obraną cebulę drobno poszatkuj. Oczyść włoszczyznę, pokrój w kostkę. Możesz też użyć mrożonej włoszczyzny.

2. W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej smalec. Dodaj poszatkowaną cebulę oraz kminek. Chwilę smaż razem. Dodaj rozdrobnioną włoszczyznę. Całość zasyp mąką, wymieszaj i zasmaż na złoto.

3. Przesmażone składniki zalej zimnym bulionem warzywnym (może być z kostki). Dodaj pokrojone ziemniaki, doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu, aż ziemniaki zmiękną (około 20 minut). Dodaj 1 roztrzepane jajko.

4. Pozostałe 2 jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie. Ostudź, obierz i przekrój na połówki. Zupę z roztrzepanym jajkiem zagotuj, mieszając. Zdejmij z ognia. Dopraw do smaku roztartym czosnkiem, solą, pieprzem i suszonym majerankiem.

5. Wmieszaj ugotowaną kaszę. Zupę rozlej do miseczek. Podawaj z połówkami jajek.

Świat kobiety

Zobacz również

  • • ok. 800 g botwinki wraz z łodygami i liśćmi • 2 średnie marchewki • 1 nieduża pietruszka • 1 duży burak • 1 szklanka gęstego przecieru pomidorowego (passaty) • 1 i 1/2 szklanki mleka kokosowego... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.