Reklama
  • Piątek, 26 lutego (10:05)

    Kartoflanka z groszkiem

Składniki: 1/2 kg ziemniaków, 1 cebula, 2 łyżki oleju, 10 dag mrożonej włoszczyzny, 3/4 l bulionu, po pół pęczka natki i koperku, 10 dag mrożonego groszku, 4 łyżki kremówki, sól, pieprz

Czas ok. 45 min; porcja – 250 kcal, cena 1,80 zł.

Reklama

1. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę. Obraną cebulę drobno posiekaj. Przesmaż na złoto na oleju. Mrożoną włoszczyznę, ziemniaki i przesmażoną cebulę zalej wrzącym bulionem. Gotuj przez 20 minut.

2. Natkę oraz koperek umyj dokładnie pod bieżącą wodą, a następnie osusz. Oderwij listki z łodyżek, drobno posiekaj, a potem dodaj do gotującej się zupy.

3. Wrzuć zielony groszek (nie musisz go wcześniej rozmrażać). Gotuj całość jeszcze około 10 minut. Garnek zdejmij z ognia. Zmiksuj zupę na gładki krem (2-3 łyżki groszku wyjmij i odłóż do dekoracji).

4. Gotową zupę połącz z kremówką, ponownie ustaw na palniku. Podgrzej, ale nie dopuść do wrzenia. Dopraw krem do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Rozlej do talerzy lub miseczek. Każdą porcję kremu udekoruj odłożonym wcześniej groszkiem. Jeśli chcesz, możesz też posypać zupę świeżymi ziołami.

Do zup ziemniaczanych, oprócz kopru i natki, doskonale pasują: cząber, majeranek oraz kminek. Smak sałatek z tych warzyw wzbogaci ogórecznik, a pieczonych ziemniaków – oregano i rozmaryn.

Dobra rada. Zupę możesz także doprawić odrobiną świeżo startej gałki muszkatołowej.

Świat kobiety
Więcej na temat:z | zupa | groszek

Zobacz również

  • Skład na 6 porcji: ● 1 kg gotowych flaków wołowych mrożonych ● 4 marchewki ● 2 pietruszki ● cebula ● 1/2 selera ● 6–7 szklanek bulionu ● olej ● pieprz mielony, sól, liście laurowe, ziele... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.