Reklama
  • Środa, 8 marca (08:05)

    Kartoflanka z fasolą

Składniki na 8 porcji: 60 dag ziemniaków, 1 pęczek włoszczyzny, 1 puszka białej fasoli, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 4 łyżki oliwy, 4 kostki bulionowe (drobiowe albo warzywne), 6-8 tostów na grzanki, mielony imbir, sól, pieprz, posiekany koperek do dekoracji.

Fasolę przełóż na sitko, przelej zimną wodą i odstaw, by dobrze ociekła. Ziemiaki i warzywa z włoszczyzny obierz, opłucz, pokrój na kawałeczki. Jarzyny przełóż do garnka. Zalej ok. 2 litrami wody. Zagotuj, zmniejsz płomień. Wkrusz kostki bulionowe i gotuj 15-20 minut.

Odłóż ok. 1/3 miękkich jarzyn. Resztę wymieszaj z fasolą i zmiksuj razem z wywarem. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na oliwie. Dołóż do zupy. Dodaj też odłożone wcześniej warzywa. Przypraw na pikantnie imbirem, solą i pieprzem. Gotuj ok. 5 minut.

Reklama

Tosty okrój ze skórki. Potnij w kosteczkę, zrumień na patelni albo w piekarniku. Gotową zupę rozlej do miseczek. Posyp grzankami i koperkiem. Od razu podawaj.

Naj

Zobacz również

  • Składniki: 1 porcja rosołowa, sól, 2 marchewki, 1 pietruszka, po kawałku pora i selera, 2 pęczki koperku, pieprz, 30 dag młodych ziemniaków, 3/4 szklanki gęstej śmietany, ocet, cukier. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.