Reklama
  • Piątek, 4 marca (15:00)

    Karkonoski barszcz na zakwasie

Składniki: 30 dag ziemniaków, cukier, 5 dag suszonych grzybów, 2 cebule, sól, 2 łyżki oleju, 900 ml bulionu drobiowego, 250 ml zakwasu na barszcz, ocet, po 100 ml mleka i śmietany, masło, pieprz, 3 jajka, natka.

1. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój na kawałki. Grzyby opłucz, włóż do miseczki, zalej wodą i odstaw do namoczenia. Obrane cebule pokrój na kawałki.

2. W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć posiekaną cebulę, przesmaż na jasnozłoty kolor. Dodaj ziemniaki. Całość zalej bulionem drobiowym (może być z kostki). Zagotuj.

Reklama

3. Grzyby osącz, wrzuć do bulionu z ziemniakami i cebulą. Gotuj całość na średnim ogniu pod przykryciem, dopóki ziemniaki nie będą zupełnie miękkie.

4. Zakwas na barszcz wymieszaj z mlekiem, wlej do zupy. Gotuj razem 20 minut. Na koniec dodaj śmietanę. Zupę dopraw solą, pieprzem, cukrem oraz octem.

5. Na patelni rozgrzej masło, wbij jajka, usmaż jajecznicę z solą. Rozłóż ją na talerze, zalej barszczem. Udekoruj listkami świeżej natki.

Jeśli w przepisie nie podano, jakiej śmietany użyć, trzymaj się zasady:

do zup kwaśnych (ogórkowa, żurek) – kwaśna śmietana (18 proc.);

do zup słodszych (jarzynowa, pieczarkowa, brokułowa) – śmietanka (30 proc.).

Świat kobiety
Więcej na temat:na | barszcz

Zobacz również

  • Składniki: 3 ząbki czosnku, 4 łyżki oliwy, 1 gałązka rozmarynu, 3 gałązki tymianku, cukier, 1,5 l bulionu, 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki w zalewie, 1 puszka ciecierzycy, 20 dag kiełbasy... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.