Reklama
  • Środa, 10 czerwca 2015 (11:05)

    Kapuśniak z ziemniakami i buraczkami

Składniki dla 4 osób: włoszczyzna • 3 skrzydełka z kurczaka • 3 ziemniaki • 3 średnie buraki • pół małej czerwonej kapusty • czerwona cebula • 2 łyżki masła • sok z połówki cytryny • liść laurowy • ziele angielskie • szczypiorek • sól • pieprz.

Reklama

1 Pokrojoną włoszczyznę i skrzydełka zalej 1,5 l wody, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, gotuj 40 minut, zdejmując szumowiny. Dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotuj 20 minut.

2 Buraki ugotuj osobno w skórkach do miękkości, obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Poszatkowaną kapustę i cebulę podsmaż na rozgrzanym maśle, mieszając. Marchew z zupy pokrój w plastry, włóż znów do zupy. Buraki i kapustę dodaj do zupy, wymieszaj, gotuj jeszcze 10 minut.

Zupę przypraw, udekoruj szczypiorkiem. Podawaj z grzankami.

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki: 1 porcja rosołowa, sól, 2 marchewki, 1 pietruszka, po kawałku pora i selera, 2 pęczki koperku, pieprz, 30 dag młodych ziemniaków, 3/4 szklanki gęstej śmietany, ocet, cukier. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.