Reklama
  • Środa, 10 lutego (08:00)

    Kapuśniak z buraczkami

Składniki na 6 porcji: 40 dag chudej wołowiny, 1/2 główki kapusty, 6 ziemniaków, 3 buraki, 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera, 1 por (biała część), 2 łyżki posiekanego koperku, 1/2 szkl. kwaśnej śmietany, sok wyciśnięty z 1/2 cytryny, po 4 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, 3 listki laurowe, sól i pieprz mielony do smaku.

Reklama

1. Buraki starannie wyszoruj miękką szczoteczką pod strumieniem bieżącej wody. Wytrzyj i każdy owiń w kawałek folii aluminiowej (matową stroną na zewnątrz). Włóż buraki do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Piecz 1 godz. Po tym czasie wyjmij je i lekko przestudź. Obierz z łupinek i pokrój w kostkę.

2. Mięso umyj, pokrój w kostkę, włóż do garnka, zalej 1 litrem wody. Dodaj przyprawy. Zagotuj, zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem ok. 50 min. W tym czasie obierz, umyj i pokrój w kosteczkę włoszczyznę oraz ziemniaki.

Kapustę opłucz, poszatkuj. Przygotowane warzywa włóż do mięsa i gotuj pod przykryciem do miękkości.

3. Kapuśniak przypraw solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Dodaj buraki, podgrzej. Zdejmij z og nia, wsyp posiekany koperek. Kapuśniak podawaj z kleksem śmietany.

Jeszcze lepszy smak!

Do gotującego się kapuśniaku możesz też dodać 1/2 szkl. przecieru pomidorowego.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:Pu | z

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: • 5 dużych pomidorów • mała cebula • pół czerwonej papryki • ogórek • 2 ząbki czosnku • pół łyżeczki octu winnego • 3 łyżki oliwy z oliwek • pół szklanki wody •... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.