Reklama
  • Wtorek, 14 marca (13:00)

    Kapuśniak z boczkiem

Składniki na 4-6 porcji: 70 dag mięsa z udek drobiowych, 25 dag pieczarek, 20 dag kapusty kiszonej, 15 dag boczku wędzonego, 2-3 małe ziemniaki, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżka sosu sojowego, 2-3 listki laurowe, 4-6 ziaren ziela angielskiego, 8-10 ziarenek kolorowego pieprzu, 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki, 2 l bulionu drobiowego, olej do smażenia.

1 Pieczarki oczyść, potnij w plasterki, kapustę drobno pokrój, cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Boczek pokrój w sporą kostkę i podsmaż na suchej patelni. Gdy wytopi się tłuszcz, wrzuć rozdrobnione składniki. Smaż 5 minut na mocnym ogniu, ciągle mieszając. Zmniejsz ogień, przykryj pokrywką.

Reklama

2 Mięso pokrój na niewielkie kawałki. Ziemniaki obierz, potnij podobnie jak mięso. Wrzuć razem do boczku, smaż kilka minut (ew. dolej 1 łyżkę oleju, by mięso i warzywa nie przypaliły się).

3 Wszystkie składniki przełóż do szerokiego garnka i zalej zimnym bulionem. Domieszaj koncentrat i dodaj przyprawy. Duś pod przykryciem na małym ogniu 50-60 minut. Ew. przed podaniem posyp natką pietruszki.

Naj

Zobacz również

  • Składniki: 3 skrzydełka kurczaka, pieprz, po 2 marchewki i ziemniaki, pietruszka, zioła, 2 łodygi selera naciowego, 1/2 małego pora, 1 cukinia, po pół puszki fasolki i groszku, 5 dag mrożonej... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.