Reklama
  • Czwartek, 26 lutego 2015 (14:00)

    Kapuśniak z białej kapusty z ziemniakami i kiełbasą

Składniki dla 4 osób: włoszczyzna • 20 dag wędliny (najlepiej dobrej kiełbasy lub szynki wieprzowej) • 2 łyżki masła • łyżka oleju • ćwierć główki kapusty • 4 średnie ziemniaki • natka pietruszki • koperek • sól • pieprz.

Reklama

1 Włoszczyznę obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. W garnku rozgrzej masło z łyżką oleju, podduś warzywa, zalej je odrobiną wody, chwilę duś, zalej 1,5 litra wrzątku, dodaj przyprawy, gotuj 15 minut. Kapustę opłucz, poszatkuj na drobne kawałki, dodaj do zupy, duś na małym ogniu. Dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę, gotuj 10 minut.

2 Kiełbasę lub szynkę przysmaż na oleju, dodaj do zupy. Gotuj jeszcze 15 minut. Możesz dodać do niej nieco kminku. Przed podaniem wsyp koperek i natkę.

CZAS: około 40 minut

Dobry Tydzień
Więcej na temat:As | Pu | z | ziemniaki

Zobacz również

  • Składniki: 4 szklanki jasnego piwa, 1 laska cynamonu, 2-3 goździki, 4 żółtka, 1 czubata łyżeczka cukru waniliowego , 5 dag sera z pleśnią, sól, pieprz, cukier, zioła więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.