Reklama
  • Wtorek, 15 marca (11:05)

    Kapuśniak po bawarsku

Składniki: na 12 porcji: 1/2 małej główki białej kapusty, 3 ziemniaki, cebula, 5 łyżek smalcu, 1/2 łyżeczki tłuczonego kminku, łyżka słodkiej mielonej papryki, 2 kostki bulionowe, 3 liście laurowe, 6 ziarenek ziela angielskiego, 6 ziarenek czarnego pieprzu, 2 łyżki mąki, 2 kiełbasy paprykowe, łyżka oleju, sól, ocet do smaku.

Reklama

Z kapusty usuń wierzchnie zwiędłe liście, wytnij głąb, a pozostałą część poszatkuj. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, a cebulę posiekaj. W garnku rozgrzej 2 łyżki smalcu i zeszklij na nim cebulę.

Dodaj kminek i mieloną paprykę. Składniki krótko podsmaż na małym ogniu, po czym zalej wodą.

Do garnka wrzuć kapustę, ziemniaki, kostki bulionowe i pozostałe przyprawy. Gotuj zupę na wolnym ogniu.

Z mąki i pozostałego smalcu przygotuj zasmażkę, a następnie połącz ją z zupą. Wymieszaj, aby nie było grudek i gotuj, aż kapusta i ziemniaki zmiękną.

Kiełbasę przekrój wzdłuż i potnij w półplasterki. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć kiełbasę i smaż, aż ładnie się zrumieni. Następnie przełóż ją do przygotowanej zupy. Danie dopraw do smaku solą i octem. Zupę podawaj z ciepłym pieczywem.

Na żywo
Więcej na temat:ziemniaki | Pu | Platforma Obywatelska | danie

Zobacz również

  • SkładnikI:  4 łodygi świeżej mięty  1 cebula  25 g masła  750 ml bulionu z warzyw  300 g zielonego groszku  100 g kremowego ziołowego serka  świeżo mielony pieprz  sól  4 plastry bekonu... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.