Reklama
  • Środa, 11 stycznia (13:05)

    Kapuśniak na żeberkach

Składniki na 8 porcji: ■ 70 dag żeberek wieprzowych ■ 20 dag wędzonego boczku ■ pół kg kiszonej kapusty ■ mała główka świeżej kapusty ■ 5-6 ziemniaków ■ 3 marchewki ■ pietruszka ■ pół selera ■ kawałek pora ■ 2 cebule ■ 3 listki laurowe ■ 5 ziarenek ziela angielskiego ■ papryka mielona słodka i ostra ■ sól ■ pieprz ■ natka pietruszki.

Reklama

Przyrządzanie:

➊ Żeberka umyj, osusz, podziel na porcje, oprósz solą i pieprzem. Wstaw na minimum godzinę do lodówki.

➋ Zagotuj 3 litry wody, włóż żeberka, ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj około 40 minut na wolnym ogniu.

➌ Główkę kapusty poszatkuj, dołóż do garnka.

➍ Po chwili dodaj obrane i pokrojone marchewki, seler, por, pietruszkę oraz ziemniaki. Gotuj na minimalnym ogniu około 20 minut.

➎ Cebulę obierz, posiekaj.

➏ Boczek pokrój w kostkę, przesmaż na suchej patelni. Kiedy wytopi się z niego tłuszcz, dołóż cebulę i zeszklij. Dołóż do zupy.

➐ Na koniec przepłucz kapustę kiszoną (jeśli jest zbyt kwaśna), poszatkuj i dorzuć do garnka. Dopraw do smaku solą, pieprzem i papryką. Gotuj jeszcze około 10 minut.

➑ Gotowy kapuśniak posyp natką pietruszki.

➜ Przygotowanie: 100 min ➜ Stopień trudności: średnie ➜ Kalorie: 230

Super TV

Zobacz również

  • Składniki: 2 marchewki, 1 pietruszka, pół małego pora (zielona część), kostka bulionowa drobiowa, 30 dag zielonych ogórków, śmietana, kilka gałązek koperku, sól, pieprz, cukier. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.