Reklama
  • Czwartek, 26 marca 2015 (08:10)

    Kapuśniak na szynce z ziemniakami

Składniki dla 4 osób: 30 dag szynki wieprzowej, 40 dag kapusty kiszonej, cebula, włoszczyzna, 4 ziemniaki, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, sól, pieprz

1. Mięso umyj, pokrój w małą kostkę, włóż do garnka, zalej 1,5 l wody. Zagotuj, zdejmij szumowiny. Dodaj ziele angielskie, liść laurowy. Gotuj godzinę na małym ogniu.

Reklama

Włoszczyznę obierz, umyj, zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj do wywaru. Cebulę pokrój w kostkę, wrzuć do wywaru. Gotuj 15 minut. Ziemniaki pokrój w kostkę, dodaj do wywaru. Gotuj 20 minut.

2. Kapusty nie osączaj z soku, posiekaj ją drobno, dodaj do zupy razem z sokiem. Gotuj do miękkości. Gdy zupa będzie gotowa, dodaj do niej koncentrat pomidorowy i gotuj jeszcze kilka minut.

Na kilka minut przed końcem gotowania dodaj majeranek, dopraw solą i pieprzem. Zupę możesz przygotować nawet dwa dni wcześniej. Podgrzewana kilkakrotnie będzie jeszcze smaczniejsza.

Czas: około 2 godziny

Dobry Tydzień
Więcej na temat:ziemniaki | szynki

Zobacz również

  • Składniki: 3 ziemniaki, 1 duży seler, 1 marchewka, 1,5 l bulionu drobiowego, 3 tosty pszenne, czosnek, 200 ml gęstej kwaśnej śmietany 22 proc., sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kolendra. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.