Reklama
  • Poniedziałek, 20 lutego (09:05)

    Kapuśniak na bulionie okraszony boczkiem

Składniki: 1 cebula, 10 dag boczku, 1 ząbek czosnku, kminek, 2 łyżki oleju, 2 szklanki kiszonej kapusty, 2 ziemniaki, 1,2 l bulionu mięsnego ,1 puszka białej fasolki, sól, pieprz, cukier, natka

4 porcje, czas ok. 40 min; porcja – 510 kcal, cena 2,90 zł.

Reklama

1. Cebulę obierz, poszatkuj. Pokrój w kostkę boczek (najlepiej wędzony). Czosnek przeciśnij przez praskę lub obierz i pokrój. W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej olej. Wrzuć cebulę z boczkiem, przesmaż na złoty kolor. Dodaj czosnek.

2. Kapustę kiszoną odciśnij (jeśli jest bardzo kwaśna, wcześniej przepłucz ją na sicie), posiekaj na mniejsze kawałki. Obierz i pokrój na kawałki ziemniaki. Wrzuć je do garnka z cebulą i boczkiem, chwilę smaż razem. Wlej bulion mięsny (może być z kostki). Gotuj razem na średnim ogniu 10-15 minut.

3. Dodaj posiekaną kapustę kiszoną. Gotuj zupę jeszcze 10 minut. Fasolkę odlej na sicie z zalewy, dodaj do zupy. Ogrzewaj jeszcze kilka minut. Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i kminkiem. Udekoruj natką.

Jego nasionka dodaje się do zup, dań z kapusty, tłustych sosów, gulaszu oraz wytrawnych wypieków. Po zmieleniu kminkiem można doprawiać sałatki oraz pasty kanapkowe (np. z sera).

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 2 duże cebule, 2 ząbki czosnku, 3-4 ziemniaki, 4 łyżki oleju, po 1 marchewce i pietruszce, pół szklanki śmietany 18 proc., 3-4 łyżki chrzanu, 20 dag szynki, 2 liście laurowe, cukier,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.