Reklama
  • Poniedziałek, 21 marca (13:00)

    Kapuśniak na boczku

Składniki na 6 porcji: 50 dag kiszonej kapusty, 1/2 pęczka włoszczyzny, 1 cebula, 2-3 ziemniaki, 50 dag wędzonych kości schabowych, listek laurowy, ziele angielskie, 10 dag boczku, mąka, sól, pieprz, czosnek, świeże zioła.

Zdjęcie

/Arch/123RF Picsel
/Arch/123RF Picsel

1. Kiszoną kapustę przepłucz na sicie, starannie odciśnij, a następnie poszatkuj na mniejsze kawałki. Włoszczyznę (bez kapusty) oczyść, opłucz. Warzywa pokrój na kawałki (marchewkę oraz pietruszkę możesz też zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach). Obraną cebulę posiekaj, a ziemniaki pokrój w większą kostkę.

2. Do garnka włóż umyte starannie kości schabowe, zalej je 1,5 litra zimnej wody. Doprowadź całość do wrzenia, usuń powstające na powierzchni szumowiny. Dołóż poszatkowaną kapustę kiszoną i roz drobnioną włoszczyznę.

Reklama

Wrzuć listek laurowy oraz po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu. Dodaj 2-3 obrane ząbki czosnku. Gotuj całość pod przykryciem około 45 min.

3. Do osobnego garnka z posoloną wodą wrzuć pokrojone ziemniaki. Ugotuj je do miękkości (12-15 minut). Odlej, wrzuć do zupy.

4. Kości schabowe wyjmij z garnka, obierz z nich mięso. Wrzuć je z powrotem do zupy. Wędzony boczek pokrój, wrzuć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, wysmaż na skwarki. Dodaj posiekaną cebulę, oprósz łyżką mąki, zasmaż. Dodaj do zupy.

Dopraw kapuśniak do smaku solą oraz pieprzem. Przed podaniem udekoruj ziołami.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób: 30 dag szczawiu • włoszczyzna • 4 ziemniaki • łyżka masła • 4 jajka • 2 liście laurowe • 2 ziela angielskie • 10 dag żółtego sera • 1 łyżka mąki • 4 łyżki śmietany • sól •... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.