Reklama
  • Wtorek, 10 stycznia 2017 (11:05)

    Kapuśniak

Składniki dla 4 osób: 70 dag kapusty kiszonej • 40 dag wędzonych żeberek • 20 dag wędzonego boczku • kiełbasa śląska • 2 cebule • włoszczyzna • majeranek • ziele angielskie • 2 listki laurowe • 2 łyżki cukru • olej • szczypiorek • 4 łyżki śmietany • 2 kromki chleba razowego • sól • pieprz.

Reklama

1 Żeberka umyj, zalej zimną wodą, dodaj listki laurowe, ziele angielskie, pieprz i gotuj 30 minut. Włoszczyznę i 1 cebulę obierz i pokrój lub zetrzyj na tarce. Dodaj do wywaru. Gdy warzywa zmiękną, dołóż do zupy posiekaną kapustę.

2 Boczek i kiełbasę pokrój, podsmaż na rumiano z odrobiną oleju. Dodaj cebulę posiekaną w kostkę, podsmaż i przełóż całość do zupy. Przypraw majerankiem, cukrem, solą. Gotuj. Podawaj ze szczypiorkiem, grzankami i śmietaną.

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki: 3 ziemniaki, 1 duży seler, 1 marchewka, 1,5 l bulionu drobiowego, 3 tosty pszenne, czosnek, 200 ml gęstej kwaśnej śmietany 22 proc., sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kolendra. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.