Reklama
  • Czwartek, 17 marca (13:00)

    Jarzynowa z boczkiem

Składniki na 6 porcji: 1,5 litra rosołu z mięsa mieszanego, 20 dag żołądków drobiowych, 20 dag wędzonego boczku w kawałku, 20 dag brukselek, 2 ziemniaki, 2 marchewki, 1 cebula, 1/2 łyżeczki kminku (całe ziarenka), 3 listki laurowe, 4 ziarenka czarnego pieprzu, sól, ewentualnie 3 łyżki śmietany do zabielenia zupy.

1. Żołądki dokładnie umyj i oczyść z błonek. Wrzuć do zimnego rosołu i powoli doprowadź do wrzenia. Gotuj, aż zmiękną. Odcedź i pokrój na cienkie plasterki. Wrzuć do rosołu. Dodaj kminek, listki, pieprz oraz sól do smaku.

Reklama

2. Cebulę obierz, posiekaj. Boczek potnij w sporą kostkę. Razem z cebulą podsmaż na rumiano. Pozostałe warzywa obierz, umyj. Ziemniaki i marchewki pokrój na małe kawałki, brukselki zostaw w całości. Warzywa oraz cebulę z boczkiem wrzuć do gotującego się rosołu. Gotuj kolejne 20 minut na malutkim ogniu (tak by zupa tylko „mrugała”).

3. Przed podaniem możesz zabielić zupę śmietaną. Postaraj się też wyłowić ziarenka pieprzu.

Bez zapachu...

Razem z warzywami dodaj laskę cynamonu – pozbędziesz się nieprzyjemnego zapachu gotowanej brukselki.

Naj

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: po 1 strąku zielonej i żółtej papryki, 1 ziemniak, 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, 2 strąki czerwonej papryki, 2 marchewki, 3 łyżeczki przecieru pomidorowego, 1 l bulionu, 15... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.