Reklama
  • Środa, 1 marca (11:00)

    Jarmużowa zupa z pęczakiem

Składniki na 4 porcje: 2 ziemniaki, 1 marchewka, 1 kawałek (ok. 15 dag) selera, 1 pietruszka, 1 por (biała część), 15 dag jarmużu, 3 łyżki grubej kaszy jęczmiennej (pęczaku), 1 litr bulionu warzywnego, pieprz, 1 łyżeczka majeranku, natka.

Reklama

Magdalena Kaczmarek z Poznania

1 Jarmuż oczyszczam, odcinam twarde części, liście myję i osuszam. Ziemniaki, marchewkę, seler i pietruszkę obieram, por oczyszczam. Warzywa myję. Seler grubo ścieram. Resztę jarzyn kroję w kosteczkę. Wszystkie warzywa przekładam do garnka. Zalewam bulionem. Doprowadzam do wrzenia i gotuję 2-3 minuty.

2 Potem do zupy wsypuję kaszę. Gotuję dalej ok. 10 minut. Po tym czasie dokładam jarmuż. Gotuję zupę kolejne 10 minut. Przyprawiam solą, pieprzem oraz majerankiem. Posypuję natką.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: 1,5 l bulionu mięsnego, sól, po 15 dag mrożonego groszku i fasolki, 15 dag makaronu kolanka, 2 łodygi selera naciowego, 10 dag wędzonego boczku, 5 dag mozzarelli, czosnek, pieprz,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.