Reklama
  • Piątek, 3 marca (08:05)

    Japońska zupa ramen

Składniki: 4 udka kurczaka, 6 namoczonych grzybów mun, 2 marchwie, 1 por, 1 szczypior, 3-centymetrowy kawałek imbiru, 2 łyżki oleju sezamowego, makaron pszenny np. ramen, 4 ugotowane w koszulkach lub na twardo jaja, natka, 100 g kapusty bok choy lub sałaty rzymskiej, wodorosty yaki-nori pocięte na paski, sos sojowy, sól, pasta miso, łyżka pokrojonego tofu .

Reklama

Przygotowanie:

1. Rozgrzej piekarnik do 230 stopni C. Ułóż w naczyniu żaroodpornym kurczaka, pokrojoną marchew, imbir i por, szczypior. Oprósz solą i skrop olejem sezamowym. Piecz 40 minut.

2. Przełóż wszystko do garnka i zalej 2,5 litra wody. Gotuj na małym ogniu około godzinę. Wyjmij dwa udka i pokrój mięso na kawałki. Wywar gotuj jeszcze godzinę, pod koniec dodając kapustę, grzyby i wodorosty.

3. Przygotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.

4. Do 4 miseczek włóż po łyżeczce miso i wymieszaj z wywarem. Dodaj tofu, kurczaka, makaron, jajko, warzywa. Posyp natką i dopraw sosem sojowym.

Tele Tydzień

Zobacz również

  • Składniki: 40 dag ryby morskiej, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, po 1 pietruszce i marchewce, 2 ziemniaki, 2 pomidory, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 listek laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.