Reklama
  • Piątek, 22 stycznia 2016 (11:00)

    Jak zrobić wywar rybny?

Reklama

Przepis Pawła Kibarta

1 Użyj kręgosłupów, ości i łbów z 2-3 karpi. Koniecznie wytnij oczy oraz oskrzela, żeby wywar nie był gorzki.

2 Do garnka włóż także 3-4 marchewki, cebulę, natkę pietruszki, ziele angielskie i listek laurowy. Zalej wodą.

3 Wywar musi mrugać na ogniu 2-3 godziny. Im dłużej, tym jest lepszy. (Pamiętaj, żeby usuwać szumowiny). Po tym czasie najpierw wyjmij ryby i osącz na sicie.

4 Potem przelej przez sito cały wywar. (Możesz je wyłożyć gazą, żeby płyn był klarowny). Odłóż kawałeczki mięsa i warzyw: przydadzą się do zupy lub galarety.

5 Gotowy wywar możesz zużyć od razu albo zamrozić w mniejszych porcjach. Przyda się także jako baza risotta z rybą, rybnego curry lub sosów.

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:przepis

Zobacz również

  • Składniki: 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 2 jabłka, 80 dag buraków, 3 łyżki masła, 200 ml wytrawnego białego wina, 1,5 l bulionu drobiowego, 3-4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany, cukier, 6 jajek, sól,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.