Reklama
  • Piątek, 22 stycznia 2016 (11:00)

    Jak zrobić wywar rybny?

Reklama

Przepis Pawła Kibarta

1 Użyj kręgosłupów, ości i łbów z 2-3 karpi. Koniecznie wytnij oczy oraz oskrzela, żeby wywar nie był gorzki.

2 Do garnka włóż także 3-4 marchewki, cebulę, natkę pietruszki, ziele angielskie i listek laurowy. Zalej wodą.

3 Wywar musi mrugać na ogniu 2-3 godziny. Im dłużej, tym jest lepszy. (Pamiętaj, żeby usuwać szumowiny). Po tym czasie najpierw wyjmij ryby i osącz na sicie.

4 Potem przelej przez sito cały wywar. (Możesz je wyłożyć gazą, żeby płyn był klarowny). Odłóż kawałeczki mięsa i warzyw: przydadzą się do zupy lub galarety.

5 Gotowy wywar możesz zużyć od razu albo zamrozić w mniejszych porcjach. Przyda się także jako baza risotta z rybą, rybnego curry lub sosów.

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:przepis

Zobacz również

  • Składniki: 1 porcja rosołowa, sól, 2 marchewki, 1 pietruszka, po kawałku pora i selera, 2 pęczki koperku, pieprz, 30 dag młodych ziemniaków, 3/4 szklanki gęstej śmietany, ocet, cukier. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.