Reklama
  • Wtorek, 23 lutego (13:05)

    Hiszpańska zupa z ciecierzycy

Składniki: 500 g ciecierzycy (namoczonej kilka godzin wcześniej), 8-10 szklanek wody, 4 łyżki oliwy, 2 listki laurowe, 100 g szynki z tłuszczykiem, 200 g suchej kiełbasy, 2 kromki białego chleba, 1/4 szklanki natki pietruszki, 6 ząbków czosnku, posiekanych, jajko ugotowane na twardo, posiekane, 300 g ziemniaków, obranych i pokrojonych, 2 szklanki pokrojonej włoskiej kapusty.

✓ 4 porcje • przygotowanie: 10 min (plus moczenie) • gotowanie: 75 min • 488 kcal/porcja • 5 zł/porcja

1 Zagotuj wodę z 2 łyżkami oliwy i listkami laurowymi. Wrzuć ciecierzycę, szynkę, kiełbasę. Gotuj na małym ogniu 30 minut.

Reklama

2 Na patelni rozgrzej resztę oliwy, podsmaż na niej podarty na kawałki chleb, czosnek i natkę (5 minut, chleb powinien się zrumienić).

Dodaj podsmażone składniki do zupy razem z jajkiem, ziemniakami i liśćmi buraków. Gotuj 40 minut lub do momentu, gdy ciecierzyca zmięknie. Na koniec posól do smaku.

Olivia

Zobacz również

  • Składniki: po 2 duże selery i ziemniaki, cebula, 3/4 l rosołu, 2 ząbki czosnku, 1/2 szkl. śmietany 30 proc., sól, 5 dag sera z niebieską pleśnią, 1/2 chili, oliwa, 6 listków rukoli, 4 łyżki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.