Reklama
  • Wtorek, 23 lutego (13:05)

    Hiszpańska zupa z ciecierzycy

Składniki: 500 g ciecierzycy (namoczonej kilka godzin wcześniej), 8-10 szklanek wody, 4 łyżki oliwy, 2 listki laurowe, 100 g szynki z tłuszczykiem, 200 g suchej kiełbasy, 2 kromki białego chleba, 1/4 szklanki natki pietruszki, 6 ząbków czosnku, posiekanych, jajko ugotowane na twardo, posiekane, 300 g ziemniaków, obranych i pokrojonych, 2 szklanki pokrojonej włoskiej kapusty.

✓ 4 porcje • przygotowanie: 10 min (plus moczenie) • gotowanie: 75 min • 488 kcal/porcja • 5 zł/porcja

1 Zagotuj wodę z 2 łyżkami oliwy i listkami laurowymi. Wrzuć ciecierzycę, szynkę, kiełbasę. Gotuj na małym ogniu 30 minut.

Reklama

2 Na patelni rozgrzej resztę oliwy, podsmaż na niej podarty na kawałki chleb, czosnek i natkę (5 minut, chleb powinien się zrumienić).

Dodaj podsmażone składniki do zupy razem z jajkiem, ziemniakami i liśćmi buraków. Gotuj 40 minut lub do momentu, gdy ciecierzyca zmięknie. Na koniec posól do smaku.

Olivia

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 1 pęczek botwiny, 1 pęczek rzodkiewek, ½ pęczka koperku, ½ pęczka szczy piorku, 1 ogórek-wąż, 3 ogórki mało solne, 1 l kefiru, jogurtu naturalnego lub maślanki, 2 ząbki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.