Reklama
  • Piątek, 27 września 2013 (09:05)

    Grzybowa ze śmietaną

Skład na 4 porcje: ● po 200 g pieczarek i grzybów leśnych np. podgrzybków ● 2 szklanki bulionu drobiowego ● 1 drobno posiekana cebula ● 4 łyżki masła ● 3 łyżki mąki pszennej ● sól, pieprz i szczypta tymianku ● szklanka śmietany 22%

Przygotowanie: Świeże grzyby leśne starannie myjemy, obieramy, kroimy na kawałki i przesmażamy na łyżce masła. Przekładamy do garnka, zalewamy połową szklanki bulionu i gotujemy do miękkości. Odstawiamy.

Reklama

Pieczarki czyścimy, myjemy, kroimy. Zalewamy resztą bulionu, dodajemy cebulę i szczyptę tymianku. Gotujemy 15 minut. Miksujemy. Dolewamy wywar z ugotowanymi leśnymi grzybami.

W rondelku topimy masło i, mieszając energicznie, łączymy z mąką na gładką zasmażkę. Stale mieszając, dajemy do gotującej się zupy. Krem doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Zupę podajemy np. z łazankami lub ziemniakami, i ze śmietaną, którą można lekko ubić mikserem.

Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej porcji około 3,50 zł

Wartość odżywcza jednej porcji 186 kcal Białko 2,1g, Tłuszcz 16 g, Węglowodany 10,5 g

Rewia
Więcej na temat:pieczarki | zupa

Zobacz również

  • Składniki na 4-6 porcji: 10 dag soczewicy, 1 puszka kukurydzy, 2 pory, 5 dag wędzonego boczku, 750 ml bulionu warzywnego, 1 łyżka oleju z pestek dyni, 1/2 szklanki śmietany, 1 łyżka octu winnego,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.