Reklama
  • Piątek, 18 grudnia 2015 (11:05)

    Grzybowa ze śliwkami

Zupa: •1 garść suszonych grzybów •10 suszonych śliwek •1 marchewka •1 kawałek pora •10 dag selera •1 listek laurowy •2 ziarenka ziela angielskiego •1 cebula •1/2 szkl. słodkiej śmietany (18 proc.) •masło klarowane. Kluski: •1 jajko •1/2 szkl. mąki pszennej •2 łyżki wody; przyprawy: •sól, pieprz, majeranek.

Reklama

Magdalena Kaczmarek z Poznania

1 Grzyby zalewam wodą i odstawiam na noc. Następnego dnia gotuję je godzinę. Do drugiego garnka wlewam 2 szklanki wody, dodaję obrane warzywa (bez cebuli) i przyprawy.

2 Wywar gotuję ok. 40 mi nut, aż warzywa będą miękkie. Cebulę obieram, siekam, szklę na maśle. Grzyby kroję. Ugotowane warzywa wyjmuję. Do wywaru dodaję: grzyby, śliwki i cebulę. Dolewam trochę wywaru z gotowania grzybów. Gotuję 15 minut.

3 Kluski: mąkę mieszam z wodą i jajkiem. Łyżką nabieram porcje ciasta. Wkładam do posolonego wrzątku. Gotuję 2 minuty.

Zupę mieszam ze śmietaną. Ponownie przyprawiam. Podaję z kluseczkami.

Naj
Więcej na temat:zupa | kluski | grzyby

Zobacz również

  • Składniki: 30 dag piersi kurczaka, 3 marchewki, 1 cebula, 30 dag kukurydzy w puszce, 4 łyżki oleju, 2 łyżki śmietany 22 proc., 1 łyżka mąki, listek laurowy, gałązki natki, słodka papryka, sól,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.