Reklama
  • Środa, 1 marca (11:00)

    Grzybowa z kaszą perłową przyprawiona lubczykiem i pieprzem

Składniki na 6 porcji: 4 podudzia kurczaka, 3 marchewki, 2 pietruszki, 1 mały seler, 3 cebule, warzywnego, 5 dag suszonych leśnych grzybów, 10 dag kaszy jęczmiennej perłowej, 100 ml białego wytrawnego wina, 1 łyżka klarowanego masła, sól, mielony czarny pieprz, po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego, 1 listek laurowy, suszony lubczyk.

Reklama

Sandra Siebert z Lubonia

1 Grzyby zalewam wodą i moczę 90 minut. Mięso płuczę, wkładam do garnka. Zalewam wodą i doprowadzam do wrzenia. Usuwam pianę, która powstanie na powierzchni wywaru. Dodaję obrane warzywa korzeniowe oraz 1 cebulę. Wrzucam pieprz w ziarenkach, ziele angielskie i listek laurowy. Przyprawiam solą, mielonym pieprzem oraz lubczykiem. Gotuję ok. 50 minut.

2 Grzyby odcedzam, osączam. Przesmażam je na maśle. Dodaję pozostałe cebule pokrojone w kostkę. Zalewam 6 szkl. przygotowanego bulionu. Kaszę przelewam wrzątkiem, osączam. Wrzucam do zupy. Gotuję ok. 10 minut. Pod koniec dodaję wino. Przyprawiam do smaku. Posypuję natką.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: 1,5 l bulionu mięsnego, sól, po 15 dag mrożonego groszku i fasolki, 15 dag makaronu kolanka, 2 łodygi selera naciowego, 10 dag wędzonego boczku, 5 dag mozzarelli, czosnek, pieprz,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.