Reklama
  • Czwartek, 28 stycznia (13:05)

    Grochówka na wędzonce

Składniki na 6 porcji: 20 dag wędzonego boczku, 20 dag kiełbasy, pół op. mrożonej włoszczyzny, 1 cebula, 2 szklanki łuskanego grochu, 4 ziemniaki, majeranek, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz.

czas ok. 60 min; porcja – 380 kcal, cena 1,50 zł

Reklama

1Wędzony boczek pokrój w kostkę. Wrzuć na rozgrzaną patelnię i krótko przesmaż. Gdy wytopi się z niego tłuszcz, dodaj pokrojoną w plastry kiełbasę. Smaż razem przez 10 minut. 2Boczek oraz kiełbasę przełóż do garnka. Zalej 1,5 litra wody. Dodaj mrożoną włoszczyznę. Gotuj pod przykryciem 10 minut. Cebulę obierz, posiekaj. Wrzuć na patelnię, na której smażyły się boczek i kiełbasa. Przesmaż na złoty kolor i dodaj do zupy. 3Groch opłucz na sicie, wsyp do garnka. Gotuj 20 minut. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj ok. 15 min, aż groch i ziemniaki będą miękkie, a zupa zawiesista. 4Grochówkę dopraw do smaku solą, pieprzem oraz suszonym majerankiem. Na koniec dodaj do zupy obrany i drobno posiekany czosnek.

Świat kobiety
Więcej na temat:groch | boczek | na | grochów

Zobacz również

  • Składniki na 4-6 porcje: 2 duże brokuły, 4 ziemniaki , 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 l bulionu warzywnego, 150 ml śmietany 18 proc., 2 łyżki masła, sól, pieprz, bazylia, 1/2 pęczka natki pietruszki. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.