Reklama
  • Poniedziałek, 13 lutego (13:05)

    Góralska kwaśnica

SKŁADNIKI (6-8 porcji): ● 250 g żeberek ● 150 g wędzonego boczku ● 400 g kapusty kiszonej ● 8 ziemniaków ● 6 suszonych grzybów ● liść laurowy ● 4 ziarna ziela angielskiego ● łyżeczka kminku ● łyżeczka majeranku ● sól ● pieprz ● ząbek czosnku.

1 Żeberka podziel na kawałki, a boczek pokrój w plastry. Zalej 2 l wody, dorzuć ziele angielskie, liść laurowy i suszone grzyby (bez namaczania). Zagotuj i zbierz szumowiny. Gotuj ok. 1,5 godz., aż mięso będzie miękkie, następnie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj do miękkości.

Reklama

2 Kapustę poszatkuj, nie odlewaj soku. Dodaj do garnka i gotuj ok. 20 min. Dopraw solą, pieprzem, rozgniecionym czosnkiem, kminkiem i majerankiem.

Takie jest życie

Zobacz również

  • Składniki: 30 dag kości z wędzonego schabu, sól, 1 pęczek młodej włoszczyzny, 1 pęczek botwinki, pieprz, 1 łyżka barszczu w proszku, 1/3 szkl. śmietany, pół pęczka natki. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.