Reklama
  • Poniedziałek, 13 lutego (13:05)

    Góralska kwaśnica

SKŁADNIKI (6-8 porcji): ● 250 g żeberek ● 150 g wędzonego boczku ● 400 g kapusty kiszonej ● 8 ziemniaków ● 6 suszonych grzybów ● liść laurowy ● 4 ziarna ziela angielskiego ● łyżeczka kminku ● łyżeczka majeranku ● sól ● pieprz ● ząbek czosnku.

1 Żeberka podziel na kawałki, a boczek pokrój w plastry. Zalej 2 l wody, dorzuć ziele angielskie, liść laurowy i suszone grzyby (bez namaczania). Zagotuj i zbierz szumowiny. Gotuj ok. 1,5 godz., aż mięso będzie miękkie, następnie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj do miękkości.

Reklama

2 Kapustę poszatkuj, nie odlewaj soku. Dodaj do garnka i gotuj ok. 20 min. Dopraw solą, pieprzem, rozgniecionym czosnkiem, kminkiem i majerankiem.

Takie jest życie

Zobacz również

  • Składniki: 3 ziemniaki, 1 duży seler, 1 marchewka, 1,5 l bulionu drobiowego, 3 tosty pszenne, czosnek, 200 ml gęstej kwaśnej śmietany 22 proc., sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kolendra. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.