Reklama
  • Poniedziałek, 21 marca (13:00)

    Gęsty krem serowy z makaronem

Składniki na 4 porcje: 4 łyżki masła, kawałek pora, 3 łyżki mąki, 1 litr wywaru warzywnego, po 10 dag twardego sera żółtego i sera z niebieską pleśnią, 10 dag makaronu typu wstążki, 2 szklanki gęstej śmietany, gałka muszkatołowa, tymianek, sól, pieprz.

Czas ok. 30 min; porcja – 530 kcal, cena 3 zł

Reklama

1. W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej masło. Por dokładnie oczyść, umyj pod bieżącą wodą, osusz, a następnie drobno poszatkuj. Wrzuć do naczynia z rozgrzanym masłem. Oprósz solą, przesmaż mieszając.

2. Gdy por zrobi się szklisty, oprósz go mąką, wymieszaj. Zasmaż, nie rumieniąc mąki. Wlej gorący wywar (lub bulion jarzynowy z kostki). Gotuj na małym ogniu około 5 minut.

3. Ser żółty zetrzyj na tar ce jarzynowej o dużych oczkach. Jeśli jest zbyt miękki, włóż go na kilkanaście minut do zamrażarki. Ser pleśniowy rozdrobnij widelcem, po krusz w palcach lub również zetrzyj na tarce.

4. Obydwa rodzaje serów dodaj do zupy. Gotuj 5 minut. W osobnym garnku zagrzej wodę z so lą, wrzuć makaron. Ugotuj według przepisu na opa kowaniu, odlej.

5. Śmietanę zahartuj odrobiną soli, rozmieszaj z 1-2 chochelkami zupy. Wlej do garnka. Zupę zmiksuj na gładki krem, dopraw do smaku solą, pieprzem, tymiankiem oraz świeżo startą gałką muszkatołową. Podawaj razem z makaronem.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: • pół pęczka białych szparagów • pierś kurczaka • marchewka • pietruszka • 2 gałązki natki pietruszki • pół szklanki śmietany 18% • płaska łyżka mąki • sól • pieprz •... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.