Reklama
  • Wtorek, 23 lutego (13:05)

    Gęsty barszcz z czerwoną fasolą

Składniki: 2 łyżki oleju cebula, drobno pokrojona 2 łodygi selera naciowego, drobno pokrojone 4 buraki (ok. 1 kg) obrane i pokrojone 2 łyżki czerwonego octu winnego 2 kostki bulionu warzywnego 2 listki laurowe 2 ziemniaki, obrane i pokrojone 2 marchewki, obrane i pokrojone 800 g (2 puszki) czerwonej fasoli 2 łyżki posiekanego koperku łyżka gęstej śmietany 22 proc. sól, czarny pieprz.

1 Rozgrzej olej na patelni. Wrzuć cebulę i selera, smaż na małym ogniu 10 minut. Dodaj buraki, ocet winny, rozgniecione kostki rosołowe, listki laurowe. Zalej 10 szklankami wody (2,5 litra). Zagotuj, po czym zmniejsz ogień, gotuj bez przykrycia 40 minut.

2 Dodaj ziemniaki i marchew, gotuj 15 minut. Następnie wrzuć odcedzoną fasolę i 3/4 koperku, gotuj jeszcze 5 minut. Przypraw do smaku, podawaj z kleksem śmietany, posypany resztą koperku.

Reklama

Olivia

Zobacz również

  • Składniki na 4-6 porcji: 800 ml bulionu drobiowo-wołowego, 3 puszki pomidorów krojonych, 15 dag koziego twarożku, 1 paczka włoskich paluszków grissini, 1 duża cebula, 1 łyżka oliwy, 1-2 łyżki miodu... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.