Reklama
  • Piątek, 4 marca (15:00)

    Gęsta zupa krewetkowa

Składniki: 1 duża cebula, 2 łyżki oleju, 1 duża czerwona papryka, 500 ml wywaru warzywnego, 40 dag ziemniaków, sól, 1 listek laurowy, pieprz, 40 dag mrożonych krewetek, 500 ml mleka, 20 dag kukurydzy z puszki, oregano, gałka muszkatołowa.

1. Cebulę obierz i drobno poszatkuj. W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej olej. Przesmaż na złoto cebulę. Paprykę umyj, osusz. Przekrój na pół, usuń gniazdo nasienne. Miąższ pokrój w paski. Dodaj do cebuli, obsmaż krótko.

2. Warzywa zalej wywarem (może być z kostki). Wrzuć obrane, opłukane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Dodaj liść laurowy, sporą szczyptę soli oraz łyżeczkę suszonego oregano i szczyptę gałki muszkatołowej.

Reklama

3. Gotuj zupę 25 minut. Dodaj opłukane krewetki, mleko i osączoną kukurydzę. Gotuj razem jeszcze 5 minut. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj np. z białym pieczywem.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób: Puszka groszku zielonego • 30 dag strąków groszku • jabłko • kolendra • włoszczyzna • kalarepa • papryka • natka pietruszki • śmietana • 2 liście laurowe • 3 ziela... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.