Reklama
  • Poniedziałek, 13 maja 2013 (14:32)

    Gęsta zupa jarzynowa

Składniki na 4-6 porcji: 4-6 porcji drobnego makaronu, np. kolanka, 1 puszka kukurydzy, 4 pomidory, 1,5 litra wywaru drobiowego, 4 marchewki, seler, 2 pietruszki, 4 łyżki siekanych ziół, 2 ząbki czosnku, 1 cebula, 3 łyżki masła, sól, pieprz

Zdjęcie

/Arch. Bauer
/Arch. Bauer

Przygotowanie: Makaron ugotować al dente. Kukurydzę odcedzić. Pomidory sparzyć, obrać, przekroić, wyjąć gniazda nasienne i posiekać. Marchewkę, pietruszkę i seler pokroić w kostkę, cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę.

Na połowie rozgrzanego masła zeszklić cebulę i czosnek, dodać marchewkę, seler i pietruszkę, chwilę smażyć, doprawić lekko solą i pieprzem i przełożyć do garnka, zalać wywarem i zgotować.

Reklama

Do gotującej się zupy wrzucić kukurydzę i gotować ok. 15 minut. Na pozostałym maśle przesmażyć lekko pomidory i wraz z makaronem i ziołami dodać do zupy. Podawać.

Nasza rada

Podawać od razu po wyjęciu z piekarnika. Warto przygotować do tej zapiekanki sos pomidorowy doprawiony oregano i czosnkiem.

Przygotowanie: ok. 65 minut

Twoje Imperium
Więcej na temat:makaron | zupa

Zobacz również

  • Składniki: 20 dag cebuli, sól, 5 dag masła, pieprz, 1 czubata łyżeczka mąki, 1 l bulionu warzywnego, 1/2 l wytrawnego białego wina, 1 bagietka (ok. 10 dag), 10 dag żółtego sera. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.