Reklama
  • Poniedziałek, 20 lutego (09:05)

    Gęsta zupa gulaszowa z kolorową papryką

Składniki: 30 dag wołowiny na gulasz, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego, 1 pęczek włoszczyzny, 2 ziemniaki, 3 kolorowe papryki, 20 dag pomidorów z puszki, masło, mąka, olej, chili, sól, pieprz

Reklama

4 porcje, czas ok. 90 min; porcja – 370 kcal, cena 4,50 zł.

1. Mięso oczyść, opłucz i osusz, pokrój na podobnej wielkości kawałki. Obrane cebule poszatkuj. Przeciśnij przez praskę lub obierz i drobno posiekaj dwa ząbki czosnku.

2. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Zeszklij cebulę oraz czosnek, przełóż do garnka. Pokrojoną wołowinę oprósz solą, pieprzem oraz 2 łyżkami mąki. Wrzuć na patelnię z tym samym tłuszczem. Przesmaż na złoty kolor, przełóż do garnka.

3. Składniki w garnku zalej litrem zimnej wody. Dodaj liść laurowy oraz dwa ziarna ziela angielskiego. Gotuj wywar na małym ogniu pod przykryciem 40 minut. W tym czasie oczyść i pokrój na kawałeczki włoszczyznę. Dodaj do mięsnego wywaru. Gotuj całość jeszcze 15 minut.

4. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Kolorowe papryki umyj, pozbaw nasion, pokrój na kawałki. Wrzuć do zupy razem z ziemniakami. Gotuj 15 minut. Wrzuć pomidory z puszki. Łyżkę mąki zrumień na łyżce masła, dodaj do zupy. Doprowadź całość do wrzenia, a następnie zdejmij z ognia. Przed podaniem dopraw zupę do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą chili w proszku.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 1 duża cebula, 1 duży por lub 2 mniejsze, 2 łyżki masła, 1 litr bulionu warzywnego, 2-3 kromki pieczywa tostowego, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kurkuma więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.