Reklama
  • Czwartek, 28 stycznia (13:05)

    Gęsta zupa fasolowa z boczkiem

Składniki na 4 porcje: 1 szkl. fasoli, 30 dag boczku wędzonego, 1 marchewka, 1 cebula, 1 liść laurowy, po 2-3 ziarna ziela angielskiego i pieprzu, sól, 4 ziemniaki, 1 łyżka oleju, 2 łyżki mąki, czosnek, pieprz, majeranek lub natka.

1 Fasolę (np. jaś) przepłucz na sicie, zalej wodą i odstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do namoczenia. Następnego dnia zlej wodę.

2 Do garnka włóż boczek (lub inną wędzoną wędlinę). Zalej go litrem wody. Dodaj obraną, opłukaną i drobno pokrojoną marchewkę oraz poszatkowaną cebulę. Gotuj wywar z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego oraz kilku ziaren czarnego pieprzu przez 30 minut.

Reklama

3 Po tym czasie dodaj namoczoną fasolę. Gotuj dalej, aż fasola zacznie robić się miękka (ok. 40 minut). Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Dodaj do zupy. Gotuj razem jeszcze 20-30 min. Zupa powinna być gęsta, a fasola prawie rozgotowana.

4 Z oleju i mąki przygotuj rumianą zasmażkę. Zapraw nią zupę. Ugotowaną wędzonkę wyjmij i pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć do zupy. Dopraw całość do smaku roztartym czosnkiem, solą, i pieprzem. Posyp majerankiem lub natką.

czas ok. 130 min; porcja – 470 kcal, cena 1,80 zł

Świat kobiety
Więcej na temat:zupa | z | boczek

Zobacz również

  • 1 kg marchewek, 1 duże kwaśne jabłko, 1 cebula, 1/2 pęczka włoszczyzny, 3 łyżki masła, 1 i 1/4 litra bulionu warzywnego, 2 łyżeczki przyprawy curry w proszku, 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.