Reklama
  • Środa, 12 lipca (08:00)

    Gęsta pomidorowa

Składniki: 3 duże marchewki, 1 pietruszka, 1/4 selera, kawałek pora, 2 kostki bulionowe, 1 duża puszka pomidorów w zalewie, 1-2 ząbki czosnku, cukier, 3 dag sera typu parmezan, 4 kromki bagietki, zielone pesto, sól, pieprz, bazylia.

1 Marchewki, pietruszkę i seler oczyść, opłucz, drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce. Włóż do garnka, zalej litrem wody ze szczyptą soli, zagotuj.

2 Kawałek pora umyj pod bieżącą wodą, posiekaj drobno, dodaj do gotujących się warzyw. Wkrusz dwie kostki bulionowe (mogą być warzywne lub mięsne).

Reklama

3 Całość gotuj na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 min. Po tym czasie dodaj rozdrobnione pomidory z puszki wraz z zalewą (użyj pomidorów bez skórki). Gotuj razem jeszcze 15 minut.

4 Zupę zdejmij z ognia, zmiksuj. Ponownie ustaw na kuchni. Dodaj przeciśnięty przez praskę lub obrany i posiekany czosnek, podgrzej. Dopraw solą, pieprzem i cukrem. Ozdób bazylią.

5 Parmezan zetrzyj lub pokrój w cienkie płatki. Kromki bagietki opiecz w tosterze, piekarniku lub na patelni. Na każdą kromkę nałóż łyżeczkę pesto i porcję parmezanu. Podawaj do zupy.

czas ok. 45 min; porcja – 260 kcal, cena 3,20 zł

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 1,5 l bulionu mięsnego, sól, po 15 dag mrożonego groszku i fasolki, 15 dag makaronu kolanka, 2 łodygi selera naciowego, 10 dag wędzonego boczku, 5 dag mozzarelli, czosnek, pieprz,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.