Reklama
  • Środa, 5 kwietnia (13:05)

    Gęsta kukurydziana zupa

Składniki: 30 dag piersi kurczaka, 3 marchewki, 1 cebula, 30 dag kukurydzy w puszce, 4 łyżki oleju, 2 łyżki śmietany 22 proc., 1 łyżka mąki, listek laurowy, gałązki natki, słodka papryka, sól, pieprz

6 porcji, czas ok. 60 min; porcja – 260 kcal, cena 2,10 zł.

Reklama

1. Pierś oczyść, opłucz, osusz i pokrój w paski. Średniej wielkości marchewki obierz i pokrój w plasterki. Obraną cebulę drobno posiekaj. Kukurydzę osącz z za lewy, przelej na sicie zimną wodą, pozostaw do osączenia.

2. W garnku rozgrzej połowę oleju, zeszklij cebulę. Dodaj pokrojoną marchewkę i chwilę smaż razem. Zalej 6 szklankami wody (lub, ewentualnie, bulionu warzywnego). Dopraw szczyptą soli i pieprzu, dodaj do zupy listek laurowy.

3. Na pozostałych dwóch łyżkach oleju przesmaż na złoty kolor pokrojone w paski piersi kurczaka. Dodaj do gotującej się zupy. Na koniec wrzuć do garnka osączoną kukurydzę z puszki. Gotuj razem na małym ogniu pod przykryciem przez 15-20 minut.

4. Śmietanę wymieszaj z mąką, a następnie rozprowadź w chochelce zupy. Dodaj do garnka tuż przed końcem gotowania. Dopraw całość do smaku solą, pieprzem oraz słodką papryką. Posyp posiekaną natką.

Gdy zależy ci na wyjątkowo esencjonalnym, smacznym i aromatycznym bulionie warzywnym, musisz go odpowiednio długo gotować. Posiekane kawałki włoszczyzny z ulubionymi dodatkami (np. z czosnkiem, kapustą włoską) zalej większą ilością wody i gotuj na małym ogniu, pod przykryciem, 90-120 minut.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 1 porcja rosołowa, sól, 2 marchewki, 1 pietruszka, po kawałku pora i selera, 2 pęczki koperku, pieprz, 30 dag młodych ziemniaków, 3/4 szklanki gęstej śmietany, ocet, cukier. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.