Reklama
  • Poniedziałek, 20 lutego (09:05)

    Gęsta kartoflanka

Składniki: 50 dag ziemniaków, sól, 25 dag pora, 1-2 marchewki, 1 cebula, 20 dag cienkiego salami, 2 łyżki oleju, 1 litr bulionu, 5-6 gałązek majeranku, 50 dag kremówki, grubo mielony kolorowy pieprz, gałka muszkat.

4 porcje, czas 45 min; porcja – 350 kcal, cena 2,90 zł.

Reklama

1. Ziemniaki obierz, pokrój w kosteczkę. Oczyść starannie kawałek pora, pokrój go w cienkie krążki. Marchew obierz, drobno poszatkuj. Posiekaj obraną cebulę.

2. Salami pokrój w cienkie plasterki. Rozgrzej duży rondel lub garnek o grubym dnie. Wrzuć salami, wysmaż na chrupiąco. Wyjmij, osusz na kawałku pergaminu.

3. Na wysmażony z salami tłuszcz wrzuć pokrojone ziemniaki, marchew i cebulę. Dodaj olej. Smaż 2-3 minuty. Wlej bulion. Gotuj na średnim ogniu pod przykryciem około 20 minut.

4. Dodaj posiekany por. Gotuj jeszcze ok. 10 minut. Na koniec zupę połącz z kremówką. Dopraw do smaku solą, grubo mielonym kolorowym pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Majeranek opłucz i osusz, otrzyj listki. Dodaj do zupy z plasterkami salami.

Dobra rada. Smak kartoflanki podkreśli dodatek świeżego lub suszonego lubczyku.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 2 jabłka, 80 dag buraków, 3 łyżki masła, 200 ml wytrawnego białego wina, 1,5 l bulionu drobiowego, 3-4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany, cukier, 6 jajek, sól,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.