Reklama
  • Poniedziałek, 20 lutego (09:05)

    Fasolowa na schabie

Składniki: 15 dag fasoli jaś, 50 dag wędzonego schabu z kością, 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, cukier, 1 cebula, olej, 30 dag mrożonej zielonej fasoli, mąka, sól, pieprz

6 porcji, czas ok. 100 min; porcja – 310 kcal, cena 2,40 zł.

Reklama

Fasola jaś doskonale nadaje się do przygotowania prostej sałatki, która nie tylko syci, ale także chroni przed zimowymi infekcjami. Ugotowane ziarna połącz z posiekanym ogórkiem kiszonym oraz 2-3 łyżkami śmietany lub majonezu, dopraw solą, pieprzem i kilkoma ząbkami przeciśniętego czosnku.

1. Fasolkę zalej wodą, odstaw na noc do namoczenia. Następnego dnia odcedź, zalej świeżą wodą i ugotuj do miękkości.

2. Mięso opłucz starannie pod bieżącą wodą, włóż do garnka i zalej 2 litrami wody. Wrzuć kilka ziaren pieprzu, wsyp pół łyżeczki soli. Doprowadź całość do wrzenia. Zdejmij tworzącą się na powierzchni szumowinę.

3. Marchewki, pietruszkę oraz kawałek selera oczyść, opłucz i pokrój na kawałki. Wrzuć do odszumowanego wywaru. Gotuj 60-80 minut. Gdy mięso zacznie odchodzić od kości, wyjmij je i ostudź.

4. Odmierz 1,5 litra wywaru z warzywami. Wrzuć do niego zieloną fasolę (możesz ją pokroić na mniejsze kawałki). Gotuj 15 minut. Dodaj obrane z kości mięso i ugotowaną fasolkę jaś. Cebulę obierz, poszatkuj. Przesmaż na 2 łyżkach oleju. Oprósz łyżką mąki, zasmaż na złoto. Dodaj do zupy. Zagotuj, dopraw solą, pieprzem i cukrem.

Dobra rada. Gdy ugotujesz więcej wywaru, możesz go zamrozić.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: po 2 cebule, papryki i łyżki smalcu, chleb, 30 dag mielonej wołowiny, słodka papryka, sól, chili, 5 dag przecieru pomidorowego, 400 ml bulionu, po 1 puszce czerwonej fasoli i... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.