Reklama
  • Poniedziałek, 6 marca 2017 (13:05)

    Fakesa – zupa z soczewicy

Składniki: 30 dag zielonej soczewicy, 3 marchewki, koncentrat pomidorowy, 2 cebule, majeranek , sól, ziele angielskie, 2 l wywaru mięsnego, liść laurowy, pieprz, olej.

Soczewicę dokładnie umyj i zagotuj w 2 litrach wody. Wlej wywar i dodaj przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól oraz pieprz. W tym czasie na tarce zetrzyj marchewki, a cebule pokrój w drobną kostkę.

Smaż na rozgrzanym oleju, a kiedy się zeszkli, wrzuć marchewkę. Całość dokładnie wymieszaj i smaż, aż cebula się przyrumieni. Dodaj przecier pomidorowy, a następnie zawartość patelni przelej do garnka z ugotowaną soczewicą.

Reklama

Zupę gotuj do czasu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Podawaj z pieczywem zapiekanym z serem.

Na żywo

Zobacz również

  • Składniki: 1 porcja rosołowa, sól, 2 marchewki, 1 pietruszka, po kawałku pora i selera, 2 pęczki koperku, pieprz, 30 dag młodych ziemniaków, 3/4 szklanki gęstej śmietany, ocet, cukier. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.