Reklama
  • Poniedziałek, 6 marca (13:05)

    Fakesa – zupa z soczewicy

Składniki: 30 dag zielonej soczewicy, 3 marchewki, koncentrat pomidorowy, 2 cebule, majeranek , sól, ziele angielskie, 2 l wywaru mięsnego, liść laurowy, pieprz, olej.

Soczewicę dokładnie umyj i zagotuj w 2 litrach wody. Wlej wywar i dodaj przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól oraz pieprz. W tym czasie na tarce zetrzyj marchewki, a cebule pokrój w drobną kostkę.

Smaż na rozgrzanym oleju, a kiedy się zeszkli, wrzuć marchewkę. Całość dokładnie wymieszaj i smaż, aż cebula się przyrumieni. Dodaj przecier pomidorowy, a następnie zawartość patelni przelej do garnka z ugotowaną soczewicą.

Reklama

Zupę gotuj do czasu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Podawaj z pieczywem zapiekanym z serem.

Na żywo

Zobacz również

  • Wiosenna szpinakowa

    Składniki: 2-3 ziemniaki, 1 marchewka, 1 pietruszka, 30 dag liści szpinaku, 3 łyżki masła, 1 l bulionu drobiowego, 2 szklanki mleka, cukier, gałka muszkatołowa, sok z cytryny, sól, czarny i... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.