Reklama
  • Piątek, 13 listopada 2015 (11:00)

    Dyniowa z boczkiem

Składniki na 4 porcje: ■ 400 ml rosołu ■ szklanka wody ■ 2 ziemniaki ■ 2 marchewki ■ czerwona papryka ■ szklanka purée z pieczonej lub gotowanej dyni ■ cebula ■ sól ■ bazylia ■ oregano ■ pieprz czarny i ziołowy ■ śmietana ■ kilka plasterków surowego wędzonego boczku.

Reklama

Przyrządzanie:

➊ Oczyść i pokrój marchewki, ziemniaki, cebulę oraz paprykę. Wodę oraz rosół (może być z kostki bulionowej) wlej do garnka. Włóż przygotowane warzywa. Gotuj, aż będą miękkie.

➋ Zmiksuj na gładką masę. Włóż purée z dyni i jeszcze raz zagotuj. Przypraw zupę solą, pieprzem czarnym, ziołowym oraz ziołami.

➌ Plasterki boczku zrumień na suchej patelni. Zupę rozlej do talerzy. Na środku zrób kleks śmietany i rozprowadź dekoracyjnie patyczkiem. Na każdą porcję połóż 2 chipsy z boczku.

Renata Pyzik z Tarnogóry

➜ Przygotowanie: 40 min ➜ Stopień trudności: łatwy ➜ Kalorie: 180

Super TV
Więcej na temat:Lorie | oczy

Zobacz również

  • Składniki: 3 ziemniaki, 1 duży seler, 1 marchewka, 1,5 l bulionu drobiowego, 3 tosty pszenne, czosnek, 200 ml gęstej kwaśnej śmietany 22 proc., sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kolendra. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.